Hírek

A 82 éves Eco az élénk légiforgalomra tekintettel „semmi különöset” nem lát abban, hogy először érkezett pápa a tengeren túlról, ugyanakkor elismeri, hogy az első latin-amerikai pápa megválasztása az egyház „Európa-központúságának” végét jelzi.

A globalizált világ pápája

Beszélgetés UMBERTO ECO-val (La Nación)


Címkék: , , ,

A neves olasz szemiotikus, filozófus, író és esszéista exkluzív interjúban fejtette ki nézeteit Ferenc pápáról a La Nación című argentin napilap hasábjain.

Kommunikáció tekintetében Ferenc „jobb, mint Ratzinger: modern ember, az internet  és a globalizált világ pápája” – jelenti ki A rózsa neve  szerzője. – „Meggyőződésem, hogy merőben új jelenség, nemcsak az egyház történetében, hanem talán a világtörténelemben is.” Ugyanakkor Eco bosszúságának ad hangot amiatt, hogy folyvást Ferenc pápáról kérdezik, hiszen – fordítva – ő sem tudja, hogy mit gondol róla a pápa.

„Ha valaki némiképp naivan arra kiváncsi, hogy forradalmár-e Ferenc, azt válaszolom, hogy a forradalmakat csak száz év múltán szokás értékelni.” Eco kétkedőleg viszonyul ahhoz az olvasói levélhez, amelyet a pápa válaszul írt az olasz La Repubblica főszerkesztője, Eugenio Scalfari cikkére: „Nincs jogom megítélni Ferenc pápát, aki valószínűleg azért írta ezt a levelet, mert hasznosnak és érdekesnek találta, s ez rendben is van.” Tíz évvel ezelőtt maga Eco is levélváltásba bonyolódott Carlo Maria Martini bíborossal (vö. Mérleg 1998/3. 257–273. l. és 1998/4. 381–407. l.). Négy hosszú levélből álló párbeszédük  utóbb könyv formájában is megjelent.

Arra a kérdésre, hogy meglepődött-e, amikor töb mint egy évezred múltán első ízben választottak nem európai pápát, Eco így felel: a pápaság „Karol Wojtiła 1978-as megválasztásával lépett ki Olaszországból”, előzőleg az 1552-ben megválasztott utrechti V. Hadrianus pápa volt az utolsó nem olasz pápa. „Az, hogy Wojtiła pápa lett, újdonságnak számított: megmutatta, hogy a pápaság már nem (…) olasz hatalmi centrum, mint az előző századokban, hanem  valami egyetemes. Ezért természetesnek tartom, hogy Joseph Ratzinger után ismét külföldi legyen a pápa.”

A 82 éves Eco az élénk légiforgalomra tekintettel „semmi különöset” nem lát abban, hogy először érkezett pápa a tengeren túlról, ugyanakkor elismeri, hogy az első latin-amerikai pápa megválasztása az egyház „Európa-központúságának” végét jelzi.

A pápa kommunikációs stílusával kapcsolatban Eco megjegyzi: közvetlensége „összhangban van a globális kultúra fejlődésével. Sokkal meglepőbbnek tartom az újságírók és a nyilvánosság csodálkozását azon, hogy Ferenc pápa létezik. Engem nem lep meg.” Annál érdekesebbnek találja viszont, hogy a pápa első megjelenésekor „Jó estét”-tel köszönt, hiszen „szakított az évszázados liturgiával. Az apró gesztusok olykor nagyon sokat jelenthetnek.”

(Az összefoglaló forrása: Vatican Insider – La Stampa.it, Gerard O’Connell) ,

12345

5 csillag az 5-ből. 4 ajánlás alapján

  • A hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.Ajánlott cikkek: