Jelzések

„Jézus azt hirdette, hogy lélekben szegénynek lenni jó, mert így megszabadulhat az ember a bénító önzéstől, és azt is, hogy lesz egy jobb ország, amelyben nem lesznek megalázottak és megszomorítottak, és amelyben nem lesz kizsákmányolás és elidegenedés. Ki ne szeretne egy ilyen országban élni?”

A sokféleség gazdagsága

DEÁK DÁNIEL írása


Címkék: , , , ,

A szekularizáció ellenére a spirituális és vallási mozgalmak reneszánszukat élik. Eközben a történelminek mondott egyházak a társadalmi elszigetelődés jeleit mutatják. Az Alpoktól északra kiürülnek a templomok, és bár Magyarországon az állam jó évtizede előtérbe tolja a kiválasztott egyházakat, a formális intézmények nem látszanak telítődni megújuló hitélettel. Ilyen körülmények között a hagyományos nagyegyházak – mindenekelőtt a centralizált világegyházként működő római katolikus egyház és a Magyarországon elterjedt nagyobb protestáns felekezetek – elemi érdeke a közöttük meglévő hitbeli és gyakorlati ellentétek elsimítása.

A napokban látott napvilágot Béres Tamás és Mártonffy Marcell szerkesztésében, a Mérleg Egyesület és az Evangélikus Hittudományi egyetem közös kiadásában egy ökumenikus érdeklődés vezette dokumentum magyar fordításban Együtt az Úr asztalánál címmel. Az írás folytatása az Élet és Irodalom honlapján »

Forrás: Élet és Irodalom LXVI. évfolyam, 33. szám, 2022. augusztus 19.
A szerző 1953-ban született. Egyetemi tanár (Budapesti Corvinus Egyetem), az MTA doktora, a Mérleg Egyesület elnöke, a Mérleg szerkesztője.A kép ifj. Lucas Cranach (1515–1586) Az úrvacsora (Das Abendmahl) című festményének részlete ((1565, Mildensee/Dessau, Németország).


12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: