Szemle

A német kormány és parlament – rendkívülinek mondható egyetértéssel – az események hatására úgy döntött, hogy a maghasadás felfedezésének hazájában nem használja energiaforrásul az atomenergiát. Ugyanakkor Magyarország a Paksi Atomerőmű kibővítésére kötött ez év elején szerződést. A német döntés hátterében a tudományos eredményeken alapuló etikai megfontolások is jelentős szerepet játszottak.

Az atomkorszak vége?!

Tudományos és etikai szempontok az atomenergia használatához – BALOGH VILMOS SZILÁRD


Címkék: , , , , , ,

2014. június 27-én a a KMÉM (Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom) – Pax Romana Müncheni Csoportja meghívására Münchenben, a Magyar Katolikus Misszió Döpfner Házában tartott előadást Dr. Balogh Vilmos Szilárd fizikus, matematikus, a Mérleg főmunkatársa Az atomkorszak vége?! – Tudományos és etikai szempontok az atomenergia használatához címmel tartott előadást. Az est házigazdája Kys Walter fizikus volt.

A 2011-es fukushimai atomerőműbaleset képei még mindenkiben erősen élnek, a katasztrófa következ-ményei hosszú távra jelentenek kihívást nem csak a japán társadalom számára. Az előadás rekonstruálta az ott történteket és számba vette a baleset lehetséges okait. Milyen következtetések vonhatók le mindebből? A német kormány és parlament – rendkívülinek mondható egyetértéssel – az események hatására úgy döntött, hogy a maghasadás felfedezésének hazájában nem használja energiaforrásul az atomenergiát. Ugyanakkor Magyarország a Paksi Atomerőmű kibővítésére kötött ez év elején szerződést. A német döntés hátterében a tudományos eredményeken alapuló etikai megfontolások is jelentős szerepet játszottak. Melyek voltak a fő indítékok? Milyen hagyományon nyugszanak ezek? Ezek számbavétele képezi az előadás második részét.

Az előadó filozófiát és teológiát végzett a pannonhalmi Hittudományi Főiskolán, majd matematika-fizika szakon tanári oklevelet szerzett a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Tudományelméletet, filozófiát és elméleti fizikát hallgatott a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen és ugyanott államvizsgázott. Tudományos fokozatát (Dr. rer. nat.) a Bundeswehr Egyetemének Légi- és Űrközlekedési Karán szerezte elméleti fizikából, ahol 1997-től a Termodinamikai Intézet egyik kutatócsoportjának tagja. 1993 óta a furthi Marista Gimnáziumban (Maristen-Gymnasium) tanít. A Tartományi Matematikai Versenynek (Landeswettbewerb Mathematik) a kezdetektől fogva (1998), a Szövetségi Matematika Versenynek pedig 2009-től munkatársa. A Regensburgi Műszaki Főiskolán (OTH) matematikát ad elő. Idén márciusban jelent meg monográfiája Nicht-mechanistische Physik als einheitliche Systemtheorie (Nem-mechanisztikus fizika mint egységes rendszerelmélet) címmel.

Felesége is matematika-fizika szakos tanárnő. Egy leánygyermekük van, aki bajor iskolai tanulmányai mellett Győrött általános iskolai végzettséget szerzett, kétszeres tartományi győztes matematikából (2009, 2010), 2010-ben második díjas volt a Szövetségi Matematika Versenyen, 2011-ben második, 2012-ben pedig első lett a Szövetségi Idegen Nyelvi Verseny döntőjében (francia, magyar, angol, spanyol); 2012-től a Regensburgi Egyetemen a Max-Weber-Stiftung, valamint a Studienstiftung des Deutschen Volkes ösztöndíjasaként orvostudományt tanul.

Az előadáshoz készült prezentáció itt nézhető meg és tölthető le (pdf-formátumban) »

 

  ,

12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: