Hírek

Személyes harcot vív Ferenc pápa is. Meg kell küzdenie egyes, a változásoktól irtózó bíborosokkal. Nincs könnyű helyzetben. Ezt a “háborút” a nyíltság eszközével, a közvélemény bevonásával, s kiváló “latinos” kommunikációs adottságaival vívja. Így tette ezt a családszinódus alatt is.

Családszinódus 2014

Események és értékelések – RÓNAY Tamás


Címkék: , , , ,

Ronay Tamas„A családdal kapcsolatos lelkipásztori kihívások az evangelizáció összefüggésében” címmel nemrég lezajlott rendkívüli püspöki szinódusról nemcsak fontos információkat, hanem értékes elemző észrevételeket is közölt írásaiban kiváló kollégánk, Rónay Tamás a Népszava internetes kiadásában. Alábbi összállításunkban egybegyűjtöttük a szinódushoz kapcsolódó cikkeit, amelyek a katolikus egyház Ferenc pápa által kezdeményezett reformjának horizontjában tekintik át az elmúlt hetek vatikáni fejleményeit. A püspöki szinódus dokumentumai több nyelven olvashatók a Vatikán honlapján »


A Vatikán túl messze van

(2014. október 22.)

Október 23-ra készülünk. A fiatalabb generáció már csak a szülők, nagyszülők elbeszéléseiből alkothat képet arról, hogyan harcoltak értelmiségiek és munkások vállvetve a szabadságért. Filmhíradókból ugyan láthattuk az égő házak képsorait, a lövések nyomait, de sosem érezhetjük át mi történt ott, akkor. Mindszenty József számára is felcsillant a remény, kiszabadult börtönéből, rádióbeszédeket mondott, a forradalom bukásával azonban az ő sorsa is megpecsételődött, az Egyesült Államok nagykövetségére menekült. Ma is mindenkinek meg kell vívnia a saját forradalmát. Nem mérhető ez az akkori történésekhez, mégis időnként mi is nagyon nehéznek érezzük mindennapi személyes küzdelmünket, kivált, ha heves ellenszélben kell tennünk.

Személyes harcot vív Ferenc pápa is. Meg kell küzdenie egyes, a változásoktól irtózó bíborosokkal. Nincs könnyű helyzetben. Ezt a “háborút” a nyíltság eszközével, a közvélemény bevonásával, s kiváló “latinos” kommunikációs adottságaival vívja. Így tette ezt a családszinódus alatt is. Kifejezetten arra kérte a főpapokat, őszintén beszéljenek a gondokról, hiszen csak ez segíthet az egyháznak. Nem csalhatatlanságát hangoztatja, nem a tekintélyelvűségre épít, hanem a párbeszédre: nyíljanak meg egymás előtt a főpapok, legyenek őszinték, mert a képmutatás csak a hívek további lemorzsoládásához vezet. Lehet, sőt biztos, hogy a szinóduson többet szeretett volna elérni, elsősorban az elváltak és újraházasodottakat és az azonos neműek kapcsolatáról szóló paragrafusokat illetően. (…)

Tovább a teljes cikkhez »


Benedeket győzködték a konzervatívok

(2014. október 21.)

Kemény viták zajlottak a konzervatívok és a haladók között a szombaton zárult családszinóduson. A tradicionalisták a 2013-ban visszalépett XVI. Benedek emeritus pápa segítségét is kérték. Azt kívánták elérni, hogy a lemondott egyházfő próbálja meg befolyásolni a szinódus menetét, s segítse őket. Az emeritus pápa azonban keményen elutasította a próbálkozást. „Nem vagyok pápa, ne forduljanak hozzám” – írta a La Republica.
A tekintélyes olasz lap szerint több bíboros is felkereste XVI. Benedeket, aki elődje, VI. Pál vasárnapi boldoggá avatási szertartásán is megjelent.

Az emeritus pápa a konzervatívok próbálkozása után hírek szerint üzenetet küldött Ferenc pápának, amelyben ezt írta: „Ha XVI. Benedek megszólal, azt csak azért teszi, hogy Ferencet támogassa” – írta az olasz napilap. Bár XVI. Benedeket – főleg a Hittani Kongregáció prefektusaként tett lépései miatt – az egyház konzervatív szárnyához sorolják, semmiképpen sem kíván utóda ellen szövetkezni. (…)

Tovább a teljes cikkhez »


A püspökök megszavazták a szinódus záródokumentumát

(2014. október 18.)

A szinódus záródokumentumának 62 pontjából 59-re kétharmados többséggel szavaztak a püspökök – jelentette be szombat este Federico Lombardi szentszéki szóvivő a kéthetes püspöki tanácskozást lezáró sajtótájékoztatón.
A püspökök pontról pontra szavaztak a záródokumentum tartalmáról. Hármat egyszerű többséggel fogadtak el. Nem kaptak kétharmados támogatást a záródokumentumnak az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldozására, valamint az azonos nemű párkapcsolatokra vonatkozó részei.

A szinódusi dokumentum hangsúlyozta a melegek és leszbikusok tisztelettel és gyengédséggel való befogadását. Ami viszont az azonos nemű párkapcsolatokat illeti, a püspökök kijelentették: semmilyen alapja nincsen annak, hogy ezeket hasonlónak tekintsék az isteni szándék szerinti házassághoz és a családhoz. Ezt a pontot 118 igen és 62 nem szavazattal fogadták el. A dokumentum szerint az elváltak és újraházasodottaknak az áldozás szentségében való részesítéséről megoszlottak a vélemények (104 volt az igen és 74 a nem szavazat), és a kérdést tovább kell vizsgálni. (…) Tovább a teljes cikkhez »


Kemény viták a főpapok között

(2014. október 16.)

Kemény viták alakultak ki a főpapok között arról a dokumentumról, amelyet Erdő Péter bíboros ismertetett hétfőn, a családszinódus félidejében. A szöveg teljességgel Ferenc pápa nyíltságát tükrözi, ami azonban egyes főpapoknak nagyon nincs ínyére. A végső szövegről szombaton szavaznak majd.
Bár a vatikáni rendkívüli családszinódus előjelei nem voltak túl biztatóak, a júniusban nyilvánosságra hozott munkadokumentum, az Instrumentum Laboris azt sugallta, nem várható elmozdulás az elváltaknak kiszolgáltatandó szentségek, a homoszexuálisok megítélése, vagy éppen a családtervezés terén, úgy tűnik, Ferenc pápa úgy irányítja a háttérből a szálakat, s nem akarja azt, hogy az eseményt elszalasztott lehetőségként vonuljon be az egyháztörténetbe. A szinódus sikere azonban nemcsak tőle függ, s látható, milyen ellenállásba ütközik.


Eldőlhetnek Ferenc pápa reformjai

(2014. október 3.)

Vasárnap kezdődik a családról szóló rendkívüli püspöki szinódus, amely nemcsak Ferenc pápa megválasztása óta a legfontosabb esemény a Vatikánban, hanem az utóbbi évtizedek legjelentősebb történése is. Eldőlhet ugyanis, merre halad tovább az egyház, van-e esély reformra olyan, a szélesebb közvéleményt is érdeklő témákban, mint amilyen a családtervezés.

Hogy nem csak jelentéktelen püspöki gyűlésről van szó, az is bizonyítja, Ferenc pápa már korábban jelezte: fel kívánja értékelni a szinódus szerepét. Egy tavaly áprilisban, a püspöki szinódus főtitkárának, Lorenzo Baldisserinek írott levelében úgy foglalt állást, a pápai szolgálathoz elengedhetetlen a “kapcsolat erősítése a hívekkel”.

A püspöki szinódus 1965-ben, a II. vatikáni zsinat nyomán jött létre. Eddig 13 rendes és két rendkívüli gyűlést tartottak, mindenfajta jelentősebb eredmény nélkül. A szinódus feladata legfőképpen az, hogy tanácsokkal segítse a pápát, illetve szorosabbra vonja a kapcsolatot a helyi püspöki konferenciákkal. (…)

Tovább a teljes cikkhez »

,

12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: