Búcsúzóul

2015. június 25-én 85 éves korában Kaliforniában elhunyt Bejczy Antal professzor, fizikus, a marsjáró robot egyik alkotója, a „Mérleg” barátja és egykori kiadója.

Elhunyt Bejczy Antal professzor


Címkék: , , , , ,

 

 

Prof. Dr. Bejczy Antal fizikus 2015. június 25-én 85 éves korában hosszantartó súlyos betegségben a kaliforniai Pasadena közelében fekvő Arcadiaban elhunyt.

A kalocsai jezsuita gimnáziumban osztályelsőként érettségizett. A Jézus Társaságában megkezdett filozófiai és teológiai tanulmányai után fizikai munkásként dolgozott, majd a budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki hallgatója lett. 1956-ban először Norvégiába menekült. Osloban fizikából doktorált, majd kivándorolt az Egyesült Államokba. Az Amerikai Űrkutatási Hivatalban, a NASA Jet Propulsion Laboratory vezető kutatójaként, a California Institute of Technology, illetve a Washington University in St. Louis professzoraként, a nemzetközi űrkutatás és robotika kiemelkedő személyiségeként, a Marsjáró – a Pathfinder – űrjárműrobot távirányítási technikája megalkotójaként páratlan a pályát futott be. Számos tudományos kitüntetésben részesült. Egykor a Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom/Pax Romana, majd a Katolikus Magyar Sajtó-Munkaközösség – a „Mérleg” kiadója – elnöki tisztségét is betöltötte. Az Óbudai Egyetem díszdoktora, valamint Ercsi és Fejér Megye Díszpolgára volt.

A rekviem július 11-én a Los Angeles-i Szent István római katolikus templomban lesz. Hamvait a budapesti Szent István Bazilika kriptájában helyezik majd el. (Boór János)

 

  ,

12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: