Vendégszöveg

Ki merné azt állítani, hogy Romero érsek és a jezsuita tanárok szegényekért a 89-es egyetemi gyilkosság során vállalt vértanúsága a KGB hajdani kezdeményezésének lett volna a gyümölcse?

KGB trükk Dél-Amerikában a „felszabadítás teológiája”?

M. Pacepa haknijáról – HOVÁNYI MÁRTON, pilpul.net


Címkék: , , , ,

 

 

Keresztény Mandiner portál április 26-án megjelent összefoglalója Ion Mihai Pacepa angol nyelvű cikkérehivatkozva azt állítja, hogy a felszabadítás teológiáját „a KGB találta ki”. Kétségtelen tény, hogy Pacepa tábornokkal szemben nem büszkélkedhetünk a Keleti blokk hírszerzésének bensőséges ismeretével. Ennek ellenére a következőkben bátorkodunk amellett érvelni, hogy képtelenség a National Review-ban közölt állítása, ahogy az ezt egyszerűsítve közlő Mandiner-cikk is tarthatatlan állításokat tartalmaz.

A felszabadítás teológiájának kialakulása nem köthető konkrét dátumhoz és nem néhány (manipulált) vezető által munkája által terebélyesedett mozgalommá.

Az 1950-es évek végétől fokozatosan szembesültek a Dél-Amerikában szolgáló katolikus lelkipásztorok azzal, hogy a társadalmi méreteket öltő, intézményesült igazságtalanság és kizsákmányolás miatt a nyomorgó lakosság igényeire az evangélium speciális meghirdetésével (is) választ kell adnia az egyháznak.

Tovább HOVÁNYI MÁRTON fontos gondolatmenetéhez a pilpul.net-en »

 

  ,

12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: