Új Mérleg

Megjelent a Mérleg 2020-as kötete, többek közt az „Együtt az Úr asztalánál” című, korszakos jelentőségű német ökumenikus dokumentum fordításával.

Mérleg 2020

— új nyomtatott számunk


Jelentős késéssel, de az idén is érvényes és jövőre sem elavuló, gazdag tartalommal megjelent a Mérleg 2020-as kötete. Az összevont lapszám bevezetőjéből:

„Az Együtt az Úr asztalánál című protestáns–katolikus dokumentum – amelyet folyóiratunk közöl elsőként magyar fordításban – a keresztény liturgia és nem mellesleg az újszövetségi valóságkép középpontját jelentő eucharisztia-, illetve úrvacsora-ünneplés egyházak közti kölcsönössé tételéhez, az ökumenikus vendégszeretet gyakorlásához nyújt szilárd elméleti és gyakorlati támpontokat. A bibliatudomány, a rendszeres teológia, a liturgia- és egyháztörténet legújabb eredményeire, valamint spirituális és lelkipásztori megfontolásokra egyaránt támaszkodó, elmélyült állásfoglalás – kiemelkedő német teológusok sok éves együttgondolkodás eredményeképpen született munkája – azért is figyelmet érdemel, mert a vatikáni hivatalosság részéről történt fogadtatása korunk katolikus szellemi környezetének egyik alapvető feszültségét érzékelteti. (…) A Mérleg következő számában a tanulmányt jegyző munkacsoport viszontválaszát is közölni szeretnénk, egyelőre azonban rokonszenvvel tanulmányozzuk és adjuk közre lapunk 8–74. oldalán a jézusi asztalközösség e kivételes súlyú kortárs értelmezését.

Ugyancsak az eucharisztia nyitott és gazdag – nem csupán keresztények számára sokatmondó – megközelítését nyújtja a 2021. májusában (már a jelen évfolyam publikációinak összeállítása után) elhunyt nagy bencés teológus, Ghislain Lafont tanulmánya (75–100), amely részlet a szerző 92 éves korában napvilágot látott utolsó, a katolikus egyház – teológiai megalapozását tekintve is esedékes – reformját szorgalmazó kötetéből.

Természetesen e számunk összes gondolatébresztő írását jó szívvel ajánljuk olvasónk figyelmébe, így Karlheinz Ruhstorfer kivételesen alapos és meggyőző (nem kifejezetten feminista, hanem leginkább hagyományos teológiai logikát követő) gondolatmenetét arról, hogy miért illeti meg valódi egyenrangúság a nőket a jelenleg még férfiaknak fenntartott egyházi tisztségek vonatkozásában is (125–143).”

A kötet ára 2500 Ft. Kapható az Írók Boltjában, vagy megrendelhető a Mérleg Egyesület címén (1431 Budapest, Pf. 120) vagy ezen az e-mail-címen: merleg.digest[kukac]gmail.com (lásd még elérhetőségeinket az impresszumban).


12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: