Hírek

A jövő kereszténysége olyan tudatra jut, amely többé nem úgy beszél: mi és a többiek, minthogy egy átfogó mi-tudattá fejlődött ama mottó szerint: némelyek közülünk keresztények, némelyek közülünk muszlimok, némelyek közülünk buddhisták.

Mi végre a vallás?

Egy ateista találkozója a vallások kedvelőjével. Sajtóközlemény – Magdalena Ebertz (Eugen-Biser-Stiftung)


Címkék: , ,

 

 

Münchenben, a Museum Fünf Kontinente épületében július 23-án „Mit adott nekünk a kereszténység?” címmel a teológus és vallástudós Perry Schmidt-Leukel (Münster) és a filozófus professzor Gregor Paul (Karlsruhe) vitaestjére került sor. Korunkban, amikor „a kereszténység magától értődő voltának krízisét” tapasztaljuk, és Németországban az egyháztagok létszáma csökken, helyénvaló e kérdést keresztény szemszögből is fölvetni – állapította meg Martin Thurner a rendezvényt megvalósító Eugen Biser Alapítvány részéről.

A vitaesten semmiféle kérdéstől nem riadtak vissza: Mi lenne, ha nem született volna meg a kereszténység? Jobb vagy rosszabb volna-e ma nekünk? Aki csak megválaszolja a kérdést, különbözőképpen fog ítélni. „A művészet iránt elkötelezett európaiak a kereszténység nyugati kultúrát gazdagító óriási hozadékára mutatnak majd rá, míg számos zsidó így felelhet: elűzetés, üldöztetés, elnyomás, szenvedés, rettegés” – vélekedett Schmidt-Leukel. Hangsúlyozta, hogy egy vallás minden erőssége egyszersmind a gyengesége is, és példaként említette a keresztény testvériség ambivalens következményeit: „Egyfelől senkit ki nem rekesztő, minden ember iránti jóakaratot tanít. Másfelől azonban rendre élesen elhatárolódott más emberektől.” Szerinte ugyanakkor a vallás e gyengesége, jelesül hogy más embereknek pokollá teheti az életét, nemcsak a kereszténységre érvényes, hanem minden más vallásra és világnézetre is.

Gregor Paul – ezen az estén Schmidt-Leukel vitapartnere – ezért egy radikálisan szekuláris etika mellett érvelt: „Nem kell vallás ahhoz, hogy tudjuk, mi jó, és mi rossz. A vallások nem szükségszerűek, még ha konstruktív erkölcsi hatást fejthetnek is ki.” Az anglikán keresztény Perry Schmidt-Leukel viszont nem enged abból, hogy a vallásokban pozitív potenciál rejlik. Azt reméli, a jövő kereszténysége olyan tudatra jut, amely többé nem úgy beszél: mi és a többiek, minthogy egy átfogó mi-tudattá fejlődött ama mottó szerint: némelyek közülünk keresztények, némelyek közülünk muszlimok, némelyek közülünk buddhisták.

Az Eugen Biser Alapítvány különböző vallások és világnézetek követőit hozza össze rendezvényein, és a jelenkor társadalmi kérdéseit vitatja meg. A „Vallás, felekezeten kívüliség és ateizmus korunkban” című sorozat következő és egyben utolsó alkalmán, 2015. november 10-én, kedden a teodícea-probléma kerül majd terítékre. (Forczek Ákos fordítása)

 

  ,

12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: