Hírek

„Ha egyes cikkeket vissza kell vonnunk, akkor a párbeszéd ellehetetlenül.”

Egyházi cenzúra vagy véleményszabadság?

Franziska Broich (katholisch.de)


Címkék: , , , , ,

 

 

„Lengyelország és Magyarország püspöki konferenciái nyomást gyakorolnak a jezsuita folyóiratra.”

Franziska Broich a németországi katolikus egyház internetes portálján (katholisch.de) megjelent cikkének tartalmi ismertetőjét közöljük.

 

Lengyelország és Magyarország kormányai kivívták a többi tagállam haragját, és nem csupán a haragjukat – indítja Broich a történtekről szóló rövid beszámolóját. Hiszen „az Európai Bizottság hivatalos eljárás keretében vizsgálja a lengyel jogállamiságot az aktuális politikai fejlemények miatt. Magyarország pedig már az elmúlt évben megrovásban részesült a bevándorlók, a menekültek, a romák, a zsidók és a homoszexuálisok elleni uszítás okán.”

Brüsszelben élénk vita zajlik, újra és újra felmerül, hogy e két ország ellen szankciókat kell foganatosítani. „Most azonban a Varsóban és Budapesten működő kormányok váratlan pártfogókra leltek, méghozzá hazájuk katolikus püspöki konferenciáitól. Utóbbiak ugyanis keresztülvitték, hogy az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE), valamint a Jezsuita Európai Társadalmi Központ (JESC) által kiadott »EuropeInfos« folyóirat jelenlegi online-számából két cikket is töröljenek.”

 

Indoklás nélkül

 

De voltaképp miért? „Indokokat vártunk volna, miért kell visszavonnunk e két cikket” – mondja Martin Maier főszerkesztő, jezsuita teológus. „Ha egy cikkbe hibák csúsznak, ezeket korrigálhatjuk. Ebben az esetben azonban egyik püspöki konferencia sem mutatott rá konkrét hibákra: »Rosszallásuk módfelett általános jellegű.«”

A EuropeInfos havonta egyszer jelenik meg online; uniós témákat világít meg keresztény perspektívából. Februárban a folyóirat egy kelet-európai országokkal kapcsolatos sorozatot indított útjára. „A sorozat célja az volt, hogy a cikkekben előtárt, éles hangon megfogalmazott vélemények párbeszédre ösztönözzenek” – magyarázza Maier. Az első két cikk az aktuális lengyelországi és magyarországi fejleményekkel foglalkozott.

 


A szerző Maastrichtben, Provence-ban és Münchenben végezte tanulmányait. Újságíró.

Forrás: Franziska Broich: „Pauschale Abqualifizierung”, in: katholisch.de, 2016.02.22.

A EuropeInfos a COMECE Titkársága és a Jezsuita Európai Társadalmi Központ (JESC) közös kiadásában jelenik meg havonként. A folyóirat sem ennek a két szervezetnek, sem a COMECE tagjait alkotó püspöki konferenciáknak nem hivatalos sajtóorgánuma.

A Mérleg Online Hans Schelkshorn cikkéről szóló ismertetőjét ld. itt. A Bécsi Egyetem Katolikus Teológiai Karának a cikk eltávolítására reagáló állásfoglalását ld. itt.


 

A Lengyelországról szóló szöveg Henryk Wozniakowski, egy lengyel kiadói csoport elnökének tollából származik, aki a nemzeti konzervatív „Jog és Igazságosság” (PiS) párt választási győzelme után kialakult helyzetet vázolja. Válaszul a lengyel püspöki konferencia nyílt levelében fölszólította a COMECE főtitkárát, Patrick Dalyt, hogy távolítsa el a cikket. A levélben az áll, a szöveg nem objektív, a szerző szubjektív véleményét tükrözi.

 

A vezérszó: „Alapjogok”

 

A „EuropeInfos” törölte a cikket – a helyére pirossal kiemelve az alábbi szöveg került: „A ’EuropeInfos’ a Lengyel Püspöki Konferencia nyomatékos kérésére eltávolította a cikket a weboldalról.” A bejegyzés fölött – ugyancsak piros betűkkel – az „Alapjogok” szó olvasható.

A Magyarországgal kapcsolatos cikket a filozófus Hans Schelkshorn jegyzi, aki a magyarországi új jobboldali pártok ideológiájával szemben üt meg kritikus hangot. Egyebek közt Orbán Viktor kormányának ilyen és hasonló megnyilvánulásait elemzi: „Nem akarunk muszlimokkal együtt élni.”

Pár nappal a lengyelek közbelépése után a magyar püspöki konferencia is szóra emelkedett, és a Magyarországot bíráló cikk törlését követelte. Hétfő óta már itt is a piros betűs szöveget látjuk. „A magyar püspöki konferencia sem állt elő konkrét indokokkal – mondja Maier.”

„A főszerkesztő hangsúlyozza, hogy a szerzők véleményének alapvetően nem kell a kiadói álláspontot tükrözniük. A csaknem húsz éve érvényben lévő szerkesztői irányelvek között azonban ez is szerepel: »A ’EuropeInfos’ szabadnak érzi magát arra, hogy bírálattal illesse az Európa alapértékeit kétségbe vonó tagállami döntéseket.«”

„Maier számára egyértelmű: »Ha egyes cikkeket vissza kell vonnunk, akkor a párbeszéd ellehetetlenül, s ezt problematikusnak tartom.« Ennek ellenére a kelet-európai országokkal kapcsolatos sorozat folytatódik. Márciusban a Cseh Köztársaságot és Szlovákiát tárgyaló cikkek várhatók.”

 

(Forczek Ákos)

 

  ,

12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: