Hírek

A Szentszék diplomáciája „radikálisabbá” vált az iraki konfliktus révén, hiszen Ferenc pápa nemrégiben megalapozottnak mondta az IS állásaival szembeni légicsapásokat.

Ferenc pápa aktív külpolitikája

RÓNAY TAMÁS írása a Népszavában (2014. szeptember 18.)


Címkék: , , ,

Ferenc pápa egyre aktívabb külpolitikát folytat. Bár már korábban is jelezte, nem csak statisztaszerepet szán magának a világpolitika színpadán, az iraki konfliktus nyomán a Szentszék minden korábbinál karakterisztikusabb diplomáciai tevékenységbe kezdett. A Vatikán a Közel-Keleten, a Koreai-félszigeten és más övezetekben is lépéseket tett a rendezésért. 

Ferenc pápa az év második felében Európára koncentrál. Vasárnap Tiranába utazik, november 25-én pedig a pápák közül elsőként ellátogat az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésére. Nagy figyelemmel követheti a világ november végén esedékes törökországi látogatását is.

Nem csak lelkipásztori látogatásokról van szó. A pápa ugyan nem politikus, de a Vatikán államfőjeként az államközi kapcsolatokról is szót ejt. Ferenc pápa elődeinél sokkal többet foglalkozik külpolitikai kérdésekkel. Múlt szombaton nagy visszhangot keltett, Isonzónál elmondott békefelhívásában, figyelmeztetett egy esetleges harmadik világháború veszélyeire. Utalt arra, hogy a múltban az önzés, a féktelen hatalomvágy vezetett a világméretű konfliktusokhoz.

A cikk folytatása a Népszava honlapján »

,

12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: