Könyvismertetés

Ferenc pápáról napjainkban világszerte sok könyv jelenik meg, főleg francia nyelvterületen. Ferenc pápa teljesen új hangot üt meg a különböző megnyilvánulásaiban. Üzeneteiben mély teológiát kapcsol össze szívhez szóló nagy egyszerűséggel a hétköznapi élet valóságában. A fenti kis kötet jó példája ennek. Köztudomású, hogy a pápa továbbra is a Vatikán vendégházában, a Szent Márta Házban lakik […]

Ferenc pápa elmélkedései

Méditations quotidiennes du pape Francois. Les Fiorettis du pape. Homélies du matin à la chapelle de la Maison Sainte Marthe. Paris, Éd. Bayard, 2013, 347 l., fve 14.90 EUR.


Címkék: , ,

Ferenc pápáról napjainkban világszerte sok könyv jelenik meg, főleg francia nyelvterületen. Ferenc pápa teljesen új hangot üt meg a különböző megnyilvánulásaiban. Üzeneteiben mély teológiát kapcsol össze szívhez szóló nagy egyszerűséggel a hétköznapi élet valóságában. A fenti kis kötet jó példája ennek. Köztudomású, hogy a pápa továbbra is a Vatikán vendégházában, a Szent Márta Házban lakik és reggelenként ott is misézik. A misére meghívja a ház alkalmazottait vagy éppen más csoportokat. Kis szentbeszédet, homiliát tart az ott lévőknek. E homiliák szövegét az Osservatore Romano közli, helyenként kommentár kíséretében. Ezeket vette át franciára fordítva a párizsi Bayard könyvkidó. A kötet a 2013. március 22-i homiliával (pénteki nap) kezdődik és a 2013. október 14-én tartott szentbeszéddel fejeződik be, vagy teljesen naprakész.

A Bayard kiadói műfaja újszerű: a száznál több kis karcolat a pápa aznapi rövid szentbeszédét, ihletét és ötletét követi. Mindegyik bibliai szövegből indul ki és a napi eseményeket mély lelkiségű meditációkkal köti össze, fellazítva a szerkesztők rövid kommentárjaival. Ezáltal olvasmányos és érdekes lesz a napi evangélium, s mindezt 2–3 kis oldal foglalja magába. Mindig pozitív, bátorító indítást kapunk Jézus-központú  megvilágításban, sokszor humorral, de a legkülönbözőbb kontextusokban lényegében mindig arra utalva, hogy Isten szeretet, s hogy a mennyei Atya végtelenül jó és irgalmas. Minden szöveg nyitott a pápa központi gondolatára: az evangélium a szegényeknek és az elesetteknek szóló jó hír. Az egyház feladata az alázatos szolgálat ennek az evangéliumnak a szellemében. Mély hittani üzenet minden dogmatizmus nélkül: ez Ferenc pápa ihlete és zsenialitása. A „világot” nem veti el: ebben a modern, anyagias, „fogyasztói szellemű” világban élünk, itt kell megvalósulnia a jézusi üzenetnek.

A kis, puha kötésű zsebformátum nagyon alkalmas egyéni elmélkedésre, de sok értékes indítást adhat szentbeszédekhez is épp e pápaság új szellemében. Úgy tűnik, az egyház történelmének új fejezete nyílik napjainkban. Még csak első „oldalaknál” tartunk, de ebbe az „újságba” enged bepillantást a pápa. (Pécsi László) ,

12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: