Jelzések

Hálás vagyok a Hittani Kongregációnak: akarata ellenére prófétai módon rányithatja szemünket a mai egyház küldetésére.

Különb-különb kétségekről és ezek okairól

Részlet MARTIN WERLEN OSB, St. Gerold-i prépost gondolataiból


Címkék: ,

Forrás: Voralberger Nachrichten, 2021. március 20.

Martin Werlen 1962-ben született. Bencés szerzetes, Magyarországon is népszerű lelkiségi művek szerzője (lásd itt és itt), az 2001 és 2013 között az einsiedelni bencés monostor (Svájc) apátja.


Emberek a társadalom peremén


Miután a Twitteren kritikus kérdést fűztem a Hittani Kongregáció legújabb állásfoglalásához – az egyik könyvemből vett idézet formájában („Nyilvánvaló, hogy vannak emberek, akiknek a melegekről csak a szex jut eszébe”) –, annak rendje-módja szerint vitára hívott egy szexmunkás. Kijelentésemet homofób uszításnak hitte. A Hittani Kongregáció iratáról nem volt tudomása. Mindketten belementünk a konfliktusba. Beszélgetni kezdtünk, sok mindent tanultunk együtt az életről és a hitről. Azóta követői is vagyunk egymásnak. „Most tehát egy szerzetes egy evangélikus szexmunkás követője lett” – jegyezte meg humorosan a meglepett férfi, aki felnyitotta szemem arra a valóságra, amelyről mostanáig szinte semmit sem tudtam. Olyan emberek örömét és bánatát ismertem meg, akiket az egyházi radar egyáltalán nem érzékel, legfeljebb tudatlan előítélet formájában – vagy titokban. A legjobban ez a megállapítása ütött szíven: „Nem érdekel, mi vagy szexuális értelemben: normális, heteró vagy meleg. Csak azt tudom, hogy ugyanúgy szereted Istent, mint én.” És hozzátetette: „Isten pedig mindkettőnket ugyanúgy szeret.” Az ilyen magatartásnak jótékony hatása lehetne, ha  – hihető megfogalmazásban – a Hittani Kongregáció dokumentumaiban is felbukkanna. Egy homoszexuális fiú anyja így panaszkodott valamelyik lelkipásztornak: „Van fogalma a Vatikánnak, mit okozhat az ilyen megfogalmazás? Halált.” Helyesen tesszük, ha bocsánatot kérünk mindenkitől, akit egyházi férfiak megint megsértettek, és határozottan óvakodunk az ilyen viselkedéstől.


Kétségeink


A Hittani Kongregációhoz beérkezett kételyből és a rá adott válaszból gyanítható, hogy vannak emberek, akiknek a melegekről csak a szex jut eszébe. Nem akkor kellene-e inkább hangot adnunk kétségeinknek, amikor bármilyen felekezetű, bőrszínű vagy szexuális irányultságú embereket hátrányosan megkülönböztetnek, megvetnek vagy levegőnek néznek – és az egyház hallgat? Vagy amikor a hatalommal való visszaélés következtében emberek tönkremennek? Az ilyen kétségek szemlátomást még nem jutnak el a Hittani Kongregációhoz. Én abban kételkedem, hogy csakugyan észrevesszük és befogadjuk-e a társadalom peremén, vagy akár az egyház peremén élő embereket. Nem arról van-e inkább szó, hogy kínos kételyeinkkel és jószándékú tisztázásainkkal még inkább kiszorítjuk őket az emberi közösségből?

„Te magad is áldás leszel” (Ter 12,2) – a Katolikus Apostolság Társasága (pallottinusok) rendháza Friedbergben (Németország)


Amihez nem fér kétség


Annak idején Jézus szívesen időzött olyan emberek társaságában, akik a hívő közösség peremén éltek. Soha nem mondott olyat, amitől még inkább kirekesztve kellett volna érezniük magukat. Ellenkezőleg, felemelte és középre állította őket, hogy mások róluk vegyenek példát, és együtt étkezett velük. A názáreti Jézus útja ma is ugyanez. Azokkal gyűlt meg a baja, akik a hit védelmezőinek tekintették magukat és különböző szabályok miatt aggodalmaskodtak, de azokat az embereket, akiket Isten különösen is szeret, jámbor közhelyek kíséretében otthagyták az út szélén. Miért ne volna ma is ugyanígy? Ennek ellenére hálás vagyok a Hittani Kongregációnak a responsumért. Akarata ellenére prófétai módon rányithatja szemünket a mai egyház küldetésére. Római dokumentum rég hozta ennyire mozgásba a szexualitás kérdéseiben oly véglegesnek tűnő egyházi rögzüléseket. Olyan emberektől kezdve, akik már jó ideje búcsút intettek az egyháznak, püspökökig bezárólag világszerte sokan felemelik szavukat, mert az evangéliumnak akarnak engedelmeskedni. (…) Merjünk egy lépéssel közelebb lépni a társadalom és az egyház peremén élő emberekhez! Térjünk be hozzájuk és kérjük Istent, hogy áldja meg őket! Így tett Jézus. Ehhez nem fér kétség. (Mérleg-fordítás)12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: