Hírek

Jean-Baptiste de Franssu francia bankárt választották az IOR vatikáni bank új elnökének, aki a XVI. Benedek által kinevezett Ernst von Freyberget váltja – értesült a Corriere della Sera. Olasz lapértesülés szerint erről született döntés a pápa tanácsadó testülete, a bíborosi tanács múlt pénteken zárult ülésén. A francia pénzügyi szakember kinevezésére a George Pell ausztrál bíboros vezette vatikáni Gazdasági Titkárság is igent mondott, így várhatóan a héten jelentik be a döntést.

Menesztették a vatikáni bank elnökét


Címkék: , , , , , , ,

Mindössze 16 hónapig állhatott a vatikáni bank élén a német Ernst von Freyberg. Elődjét, az olasz Ettore Gotti Tedeschit 2012 májusában menesztették, egy meglehetősen zivataros időszakban, amikor a Vatileaks-ügy hullámai már a Szentszék államtitkárságát is elérték. Utódát, Ernst von Freyberget négy nappal XVI. Benedek lemondása után, a „sede vacante” idején, 2013. február 11-én nevezte ki Tarcisio Bertone államtitkár. Olyan vélemények is napvilágot láttak, melyek szerint nem volt túl elegáns az államtitkár részéről, hogy nem várta meg az új pápa megválasztását és beiktatását, hiszen természetes az, hogy egy új egyházfő saját csapatával kíván dolgozni.

Már von Freyberg kinevezésekor sejteni lehetett, hogy a német szakember csak ideiglenesen vállalja a megbízatást. Leváltásának híre mégis meglepetést keltett, hiszen Federico Lombardi vatikáni sajtószóvivő múlt csütörtökön még úgy nyilatkozott, a bíborosi tanács tagjai „nagyra értékelik tevékenységét”.

Mi áll a háttérben? Von Freyberg környezete azt állítja, hogy magától döntött a lemondás mellett, úgy vélte ugyanis, teljesítette küldetését. Az IOR Ferenc pápa trónra lépése óta valóban gyökeres változáson ment át, áttekinthetőbbé tették működését, igyekezték kiszűrni a pénzmosást, mérlegének legfontosabb adatait az interneten is elérhetővé tették. A napvilágra került számokból kiderült, hogy a Szentszék bankjának értékpapír portfóliója 2012-ben 3,6 milliárd, mérlegfőösszege pedig 5 milliárd euró volt. Ez utóbbi a Deutsche Banknál például elérte a 2000 milliárdot.

Részben Ernst von Freybergnek volt köszönhető, hogy a bank 19 ezer számláját világították át, s 1400 gyanúsnak ítélt betétet szüntettek meg. Az IOR-nál mindemellett olyan ellenőrző mechanizmust hoztak létre, amellyel már teljesítették a nemzetközi pénzügyi előírásokat, így nem fordulhat elő többé olyan eset, mint tavaly januárban, amikor az olasz jegybank felfüggesztette a kártyás fizetéseket a Vatikánban, mivel a Szentszék nem tartotta be az Európai Unió pénzmosás-ellenes szabályait, és a vatikáni kártyás fizetéseket biztosító Deutsche Bank Italy termináljai nem teljesítették a tranzakcióknál megkövetelt azonosítási eljárások feltételeit. Bár Ferenc pápa egybehangzó médiaértesülések szerint megválasztása után még nem zárta ki az IOR bezárásának lehetőségét, végül idén áprilisban egyértelműen hitet tett fenntartása mellett.

Most azonban megkezdődött a vatikáni pénzintézet reformjának második fázisa. Olyan szolgáltatássá alakítanák át, amely elsősorban a szerzetesrendek számára lenne különösen fontos. Új vagyonkezelőt neveznének ki a bank élére, ezt a feladatot azonban von Freyberg – környezete szerint – már nem kívánja ellátni. Egyéb okai is lehetnek távozásának: családja Németországban él, így ő csak részmunkaidőben tudott az IOR rendelkezésére állni, most azonban olyan menedzserre van szükség, aki a teljes idejét a pénzintézet ügyeinek szenteli.

Ez az egyik magyarázat. Olasz lapok azonban mást sejtenek a háttérben. „Kommunikációs zavarok” merültek fel a Szentszék és a német közgazdász között – írták. A vatikáni bank tavaly júniusban kinevezett prelátusa, Battista Salvatore Ricca éles hangú levelet intézett a bank elnökéhez. Azzal vádolta, nem avatja be kellőképpen az ügyekbe.

A Szentszéknél sokakat sokként ért, hogy az IOR nyeresége a 2012-es 86 millió euróról 2013-ra 2,8 millió euróra csökkent. A drámai visszaesés oka, hogy az IOR 15 millióval támogatta Ettore Bernabei, a közszolgálati rádió és televízió, a RAI volt főigazgatójának filmgyártó cégét, az 1992-ben alapított Lux Vidét. (Igazi családi vállalkozásról van szó, Ettore Bernabei tiszteletbeli elnöke, lánya, Matilde Bernabei az elnök, fia, Luca Bernabei pedig a filmgyártás igazgatója). A bank emellett további 15 milliót fordított Terni egyházmegyében befektetési ingatlanokra.

Bár a Lux Vide társasággal már 2011-ben megkezdődött az együttműködés, a jelentős összegeket már von Freyberg elnöksége idején utalták át számlájára. Nem lehet véletlen, hogy Salvatore Ricca levele nem sokkal a bíborosi tanács ülése előtt került napvilágra, így készíthették elő von Freyberg menesztését.

Egyelőre nem tudni, mikor jár le a német szakértő megbízatása. Várható utóda, Jean-Baptiste de Franssu neve jól cseng pénzügyi körökben: 2009–2011 között az EFAMA pénzügyi társaság elnöke volt, majd az INVESCO Europe befektetési társaság végrehajtó bizottságának elnökeként ténykedett. Az INCIPIT tanácsadócég alapítója. (Rónay Tamás)

 

 

  ,

12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: