A tiltakozás ideje

A tanítóhivatal saját tekintélyét ássa alá, ha – miként a szóban forgó dokumentumban – figyelmen kívül hagy és nem sajátít el tudományos érveket.

Német katolikus teológia-professzorok állásfoglalása

a Hittani Kongregáció „Responsum”-ával kapcsolatban


Címkék: , , ,

2021. március 15-én a Hittani Kongregáció Responsumot [választ] tett közzé, amelyben vitatja az azonos nemű párok egyházi megáldásának lehetőségét. A katolikus teológia professzoraiként ezzel kapcsolatban foglalunk állást.

A Responsum „Indoklása” és az egyidejűleg közzétett „Kommentár” nélkülözi a teológiai mélységet, a hermeneutikai belátást és az érvelés szigorát. A tanítóhivatal saját tekintélyét ássa alá, ha – miként a szóban forgó dokumentumban – figyelmen kívül hagy és nem sajátít el tudományos érveket.

A fölényes paternalizmusról tanúskodó szöveg hátrányosan megkülönbözteti a homoszexuális embereket és életformájukat. Ettől a szemléletmódtól egyértelműen elhatárolódunk, s vele szemben feltételezzük, hogy az azonos nemű párok élete és szeretete nem kevésbé értékes Isten szemében, mint a többi pár élete és szeretete.

Papok, diakónusok és más lelkipásztorok számos egyházközségben azzal is elismerik a homoszexuálisan élő embereket, hogy azonos nemű pároknak felkínálják az áldás liturgikus megünneplését és elgondolkodnak azon, hogy mi volna az ilyen ünnepek megfelelő liturgikus formája. Kimondottan üdvözöljük ezt a méltányos gyakorlatot.

Az eredeti dokumentumot az aláírók – a német nyelvterület katolikus teológiai karainak több mint 270 egyetemi tanára – névsorával lásd itt »12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: