Hírek

…ahol eddig az egyház a menekültek oldalára állt, ott mindig nagyon komoly előrelépés történt az ügyükben. Hiszen az egyház és a gyülekezeti vezetők tekintélye még mindig annyira erős, hogy ha ők szerveznek gyűjtést, netán ők hangsúlyozzák helyi döntéshozók felé az állami szerepvállalás szükségességét, az magasabb szintekre is elér, mint az egyszerű civilek hangja.

Példaértékű civil és egyházi összefogás a Józsefvárosban

evangelikus.hu – 2015. szeptember 3.


Címkék: , , , , ,

 

 

Budapest – 2015 augusztusában többször találkoztak a Józsefvárosban tevékenykedő,  menekültekkel foglalkozó civil és vallási szervezetek képviselői. Témáik között a hatékonyabb kommunikáció, a tapasztalatok megosztása, értékelése, a téli időszakra való felkészülés. A példaértékű összefogás résztvevői kéthetente találkoznak és a hosszabb távú együttműködésen dolgoznak. A találkozóknak a Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség ad otthont.


A menekültek jelenléte eddig példa nélküli társadalmi összefogást igénylő kérdéseket vet fel hazánkban. A Keleti pályaudvar, valamint a II. János Pál pápa tér kiemelt fontosságú mind a migránsok, mind a velük kapcsolatba kerülő helyi lakosok és civilek számára. A menekültek növekvő száma, az őket övező, sokszor generált ellenszenv, a tél közelsége sürgetővé tette a segítő munka átgondolását. Ebből a felismerésből született meg az igény civil és egyházi részről is, hogy a Józsefvárosban és környékén tevékenykedő segítők munkájukat összehangolják, megismerjék egymás tevékenységét, tapasztalatcserével és közös megoldáskereséssel hatékonyabbá tegyék a szolgálatot – mondja Moldován Szilvia a találkozók ötletgazdája és szervezője.

A találkozók hangsúlyos témája az információcsere gördülékenységének megoldása a hatékonyabb segítés, munkaszervezés érdekében. Fontos a leghatékonyabb megoldásokat megtalálni, például a nyelvi és jogi akadályok leküzdésében vagy az orvosi és pedagógiai ellátás támogatását-, az adományok és az ételosztás kérdését és kommunikációját illetően. Az első fórumon a Szent Egyed Közösség, a Segítsünk Együtt a Menekülteknek Csoport és az Ibn Khaldún Alapítvány a Bicskén és Fóton élő menekült gyerekek között végzett pedagógiai munka tapasztalatait egyeztette.

Tovább az evangelikus.hu cikkéhez »

 

 

 

 

  ,

12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: