Idegen nyelven

A Pussy Riot közelmúltbeli esete, az orosz punkegyüttes performansza a moszkvai székesegyházban, majd az ellene meghozott bírósági ítélet számos olyan kérdést vet fel, amelyekkel napjaink orosz társadalmának szembe kell néznie. A történtek ugyanakkor vallás és politika viszonyának, valamint az ortodox kereszténység politikai dimenziójának általánosabb elemzésére is alkalmat adnak. A vallás és a politika közti kapcsolat vizsgálata […]

Vallás, politika és ami ezeken túl van

A Pussy Riot esete


Pussy Riot közelmúltbeli esete, az orosz punkegyüttes performansza a moszkvai székesegyházban, majd az ellene meghozott bírósági ítélet számos olyan kérdést vet fel, amelyekkel napjaink orosz társadalmának szembe kell néznie. A történtek ugyanakkor vallás és politika viszonyának, valamint az ortodox kereszténység politikai dimenziójának általánosabb elemzésére is alkalmat adnak.

A vallás és a politika közti kapcsolat vizsgálata két fontos – mindkettőben, illetve intézményes megnyilvánulásaikban egyaránt fellelhető – mozzanatra irányulhat. Az egyik „a hatalom akarása”, a másik az emberi létezés közösségi vetülete. Ahhoz, hogy megértsük a kereszténység paradox helyzetét a politika és az állam vonatkozásában, különbséget kell tennünk „eszkatologikus” és „történeti” kereszténység között.

DAVOR DŽALTO (Belgrád) tanulmánya – egyelőre angolul – itt olvasható »
Megjelent a Journal of Religion & Society 2013/15. számában.

Hamarosan a kiváló eszmefuttatás magyar fordítását is közlöljük.

(Fotó: Igor Muhin/Wikipédia) ,

12345

4 csillag az 5-ből. 2 ajánlás alapján

  • A hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.Ajánlott cikkek: