Interjú

„Óscar Romero nem a hit vagy az egyház mártírja, hanem Isten Országának vértanúja. Márpedig Isten Országa nagyobb az egyháznál és nem azonosítható vele.”

„Végre van politikus szentünk”

Interjú LEONARDO BOFF brazil teológussal – taz.de, 2015. május 16.


Címkék: , , , ,

 

 

Leonardo Boff élő legenda. Harminc évvel ezelőtt a katolikus osztályharc élén állt, Rómával szemben is. A hetvenhat éves hittudós ma először elégedett a pápával” – vezeti fel a neves brazil felszabadítás-teológussal készült interjúját Astrid Prange a berlini Tageszeitung internetes oldalán abból az alkalomból, hogy a vértanú érsek, Óscar Romero hamarosan elkövetkező boldoggá avatására kilenc államfőt és legalább 260.000 hívőt várnak El Salvadorba.

Mi következik ebből az eseményből a katolikus egyházra nézve? – kérdi a taz újságírója. Válaszában Boff kifejti: Romero boldoggá avatása a vértanúság újraértelmezésével ér fel. A hagyományos tanítás és a bolddoggá és szentté avatási perekben illetékes vatikáni kongregáció kritériumai szerint valaki akkor válik vértanúvá, ha hitéért és a katolicizmus iránti hűség jegyében halt meg. „Romero esetében megváltoztatták a szabályt: az is szent, aki életével a szegényeket védi.

Teológiai értelemben ez az esemény azt jelenti, hogy Óscar Romero nem a hit vagy az egyház mártírja, hanem Isten Országának vértanúja. Márpedig Isten Országa nagyobb az egyháznál és nem azonosítható vele. Ez a magyarázata annak is, hogy miért vesz részt oly sok államfő a boldoggá avatáson. Végre van egy politikai szentünk – a szegényekért létrejött felszabadítás-teológia szentje.”

Ferenc pápa a „recifei vörös püspök”, Dom Hélder Câmara boldoggá avatásának blokádját is feloldotta – emlékeztet az interjú készítője. – Vajon az ő esetében is szabályokat érvénytelenített?

– Dom Hélderre ugyanaz a szabály vonatkozik, mint Romeróra – jelenti ki Leonardo Boff. –  Braziliában Dom Hélder „olyan vértanúnak” számít, „akit nem gyilkoltak meg”. az 1964-től 1985-ig tartó katonai diktatúra idején a tábornokok hallgatásra ítélték. „Neve nem szerepelhetett a nyilvánosságban, ezért sokan azt hitték, hogy meghalt. Ismételten szóvá tette a katonák által elkövetett kínzásokat és gyilkosságokat, főknt külföldön.”

Astrid Prange felvetése szerint Latin-Amerikában Óscar Romero és Dom Hélder Câmara boldoggá avatásának köszönhetően a felszabadítás-teológia örvendetes feltámadásának vagyunk tanúi. Boff azonban úgy véli: a feltámadás teológiája sohasem halt meg. Egyik alapítója épp Dom Hélder, aki már Gustavo Gutiérrez előtt, a latin-amerikai püspökök 1967-es montevideói gyűlésén kijelentette, hogy nem a fejlődés, hanem a felszabadítás teológiájára van szükségünk. A gazdasági fejlődés ugyanis egyik oldalon mindig gazdagságot, a másik oldalon viszont szegénységet eredményez. Ez a szituáció teszi érthetővé, hogy miért volt fontos számára a társadalmi igazságosságért küzdő felszabadítás-teológia. „A próféták azonban – és Dom Hélder próféta volt – mindig megelőzik a teológusokat. Ő is politikus szent, akárcsak Romero, mivel meg volt győződve róla, hogy Isten mindig a szegényeket, az elnyomottakat, a szükséget szenvedőket és az özvegyeket pártfogolja.”

Az újságíró kérdésére, hogy vajon a latin-amerikai pápa személyében a felszabadítás teológiájának most először van-e befolyásos szószólója a Vatikánban, Boff így válaszol: a pápa új szokásokat honosított meg a Vatikánban. „Egyszerű embernek tekinti magát, aki szívesen van együtt más egyszerű emberekkel. Ezzel az egyház szigorú intézményének visszaadja emberi, irgalmas arculatát.” A katolikusok többsége Latin-Amerikában él. Az argentinából érkező főpap a pápaság középpontjába állította a felszabadítás teológiáját. A szegények közelségét keresi, átöleli és megcsókolja őket, hiszen – szavai szerint – „ők Krisztus teste”. 2013 szeptemberében Ferenc pápa találkozása Gustavo Gutiérrezzel „annak félreérthetetlen jele volt számomra, hogy a pápa újjá akarja éleszteni a felszabadítás teológiáját”. (Mérleg)

A felszabadítás teológiájáról a Mérleg Online-on l. még pl. itt, itt és itt.

 

  ,

12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: