Jelzések

„Írásod rengeteget jelent számomra: a legjelentősebb 20. századi filozófusok egyike vagy, személyesen élted át és ültetted át fogalmi nyelvre a század tragikus tapasztalatait.”

Vittorio Hösle és Heller Ágnes levélváltása

A „Mérleg” postájából


Címkék: , , , , ,

 

 

Heller AgnesHoesle 2Heller Ágnes filozófus Vittorio Hösle: God as Reason [Isten mint ész] című művéről írt részletes recenzióját a könyv szerzője levélben köszönte meg. Az alábbiak
ban Vittorio Hösle levelét és Heller Ágnes válaszát – mindkettő németül íródott – közöljük magyar fordításban. (Mérleg)


2015. június 30.

Kedves Ágnes,

a magyar sajnos számomra teljességgel hozzáférhetetlen nyelv, de már egy roppant elnagyolt google-fordításból is látom, milyen barátságos recenziót írtál könyvemről. Írásod rengeteget jelent számomra, hiszen a legjelentősebb 20. századi filozófusok egyike vagy, személyesen élted át és ültetted át fogalmi nyelvre a század tragikus tapasztalatait. Nagyon megörvendeztetett nyitottságod egy vallásfilozófiai kezdeményezéssel szemben, miként személyes nagyvonalúságod is fiatalabb és éretlenebb kollégád iránt. Remélve, hogy útjaink ismét találkoznak, őszintén kívánom, hogy adassék Neked hosszú, derűs és gondolatokban gazdag idős kor.

Sok szeretettel:
Vittorio

 2015. július 1.

Kedves Vittorio,

régóta nem találkoztunk, csak műveidet olvastam és Dmitrivel megvitattam őket. A magyar titkos nyelv, nem kell érteni.

Köszönöm szép leveledet, nagyon örültem neki.

Könyved egész egyszerűen nagyon érdekelt. A teológiai vagy a teológiával összefüggő kérdések manapság a filozófia legfontosabbjai közé tartoznak. S persze már mielőtt könyvedet kezembe vettem volna, tudtam, hogy e kérdéseket a legmagasabb szinten tárgyalod.

Én a Genezis könyvének Ágostontól Eckhart mesteren át Buberig és Benjaminig, s természetesen Kierkegaardig húzódó filozófiai értelmezéseiről írtam könyvet. Sajnos szintén magyarul.

Tudod, hogy az egész könyvben csupán Kierkegaard-értékeléseddel nem értek egyet. Kötve hiszem, hogy fideistának nevezhetnénk őt. Lehetne vitatkozni róla, ahogy bármi másról is.

Szívélyes üdvözlettel:
Ágnes

 

  ,

12345

3 csillag az 5-ből. 1 ajánlás alapján


  • via WordpressA hozzászólások és trackbackek engedélyezve vannak, a visszajelzések moderáltak. Trackback küldéshez használja ezt a linket: Trackback URL.


Ajánlott cikkek: